Closer - "Färjan"(2013) - Foto/Installation

När jag bodde i Stockholm så gick jag ofta hem via Slussen och upp Katarinavägen. Där kunde man stå och titta ner på färjorna där de ligger precis innan avgång, och på kvällen kunde man se in genom fönstren där folk hade börjat komma ombord och där personalen höll på att fixa inför resan. Vissa människor är på väg ut från duschen, andra bäddar sängar, andra hänger upp skjortor. I alla rum och på alla våningar pågår livet samtidigt.

Färjan är för mig en miljö där människan kan bli väldigt sårbar. Det finns så många förhoppningar som kliver ombord. Förhoppningar som kanske också stegras av att man lämnar den vanliga världen bakom sig.

Jag tänker att många av dessa förhoppningar har sin grund i något djupt mänskligt. Behovet av att känna glädje, hopp och spänning. Behovet av närhet, att bli sedd och älskad. Att det är det som tar sig uttryck i mer eller mindre storslagna drömmar som man tar med sig den där kvällen ombord på färjan. Alla dessa förhoppningar seglar omkring ett dygn på färjan, i den väldigt begränsade miljön och under en kort tid. Ofta blev det kanske inte precis som man har tänkt sig, och man kanske kliver iland med grusade förhoppningar. Även om vi alla delar dessa behov så är var och ens drömmar djupt privata och unika. Alla har sin historia att berätta.  

Konstnärlig idé och regi Åsa Jaktlund, Fotografi Johanna Unander